Welcome
Welcome to <strong>mucanje</strong>.

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, <a href="/profile.php?mode=register">join our community today</a>!

Najbolja terapija mucanja ???

Sve što ne spada u ostale teme

Najbolja terapija mucanja ???

Postby Svetlana on Fri Oct 17, 2008 2:06 pm

Jasno je da mucanje nije jednostavan govorni poremećaj i ne leči se tek tako. Teorije su dolazile i odlazile, nove metode dolaze i odlaze.
Nadati se brzom i potpunom izlečenju je dosta naivno.
Osoba koja muca treba da ima realna očekivanja od terapije, ona mora sama puno da ulaže da bi išla napred, največe korake mora sama da napravi. Nažalost, postoje i oni koji odgovornost za uspeh ili neuspeh terapije prebacuju potpuno na terapeuta.

Uticaj terapeuta na terapijski rezultat, ipak, ne sme da se potceni. Neki terapeuti imaju ubedljivo više uspeha nego drugi. Studije pokazuju da nije to baš korisćena terapijska metoda koja dovodi do dobrog rezultata lečenja. Izgleda da je od veće važnosti ličnost terapeuta. Naime, u kojoj meri on uspe da svog pacijenta motiviše da, korišćenjem unutarnjih snaga, aktivno resava svoj govorni problem. Obaveza terapeuta je da proceni da li je relacija izmedu njega i pacijenta dobra. Ako nedostaje ono sto je neophodno za uspešni tok terapije, trebalo bi da pacijenta blagovremeno uputi drugom terapeutu.

U nekim evropskim zemljama rade se ispitivanja u kojima se meri efekat nekoliko terapija iz regularne prakse i porede rezultati.
Iz tih studija došlo se do zaključka da svaka terapija, skoro uvek, ima jedan dugotrajan pozitivan efekat. Pohađati terapiju je korisno. Međutim, nije bilo moguće pokazati da je jedna metoda, od nekoliko ispitivanih, najbolja.

Bitno je da relevantne i pouzdane informacije u preglednom i sređenom obliku o različitim formama terapija (i oblicima rada terapeuta) budu svakome dostupne. Tada će onaj ko traži pomoć, sam, iz ponude, izabrati metodu koja mu odgovara i terapeuta u koga ima poverenje. Ako i posle nekoliko meseci poštenog i ozbiljnog rada rezultata baš nema, nije razumno čekati da bude bolje, vec treba pokušati sa drugim terapeutom ili drugom metodom.
Svetlana

bg74

Postby bg74 on Tue Mar 10, 2009 4:24 pm

Lecenje mucanja je na ovom stepenu razvoja nauke, psihologije i drugih grana sizifovski posao. Ja imam 35 godina i problem koji traje oko 28 godina. Lecio sam se svim dostupnim metodama u trajanju i po nekoliko godina. Mislim da za ovaj problem ne postoji lek trenutno i da ima mnogo veze i sa genetskom predispozicijom.Naime, lecio sam se metodom po doktoru Brajevicu, poboljsanja su bila trenutna. Cim bi nastupila stresna situacija, govor bi se pogorsavao, a ja bi gubio kontrolu nad sobom. Uvek sam u principu bio prepusten sebi i svojoj mentalnoj kondiciji. Voleo bih da razmeni iskustva i sa drugima.
bg74

Postby Svetlana on Thu Mar 12, 2009 2:47 pm

...
Svetlana

Return to Ostale teme